torsdag 7 mars 2013

Den danska Æblekagen!

Då rotar vi vidare bland recepten.

Min svärmor gjorde alltid en fantastisk æblekage, jag vet inte om det finns något som liknar detta i Sverige, detta är verkligen så danskt det kan bli.

När vi ska göra dansk æblekage får vi ge oss av på en tur till Danmark för att köpa framför allt två ingredienser och det är rasp och makroner.

Jag har funderat vad som ersätter rasp och makroner. Det ända jag kan komma på är rasp = ströbröd (men det ska helst vara gjort av rågbröd) och makroner = mandelbiskvier.















Recept till 4 port.

500 g Äpplen
1/2 dl Vatten
100 g Socker
1/2 Vaniljstång

75 g Rasp
50 g Socker
50 g Smör

75 g Makroner
En skvätt Sherry

2 dl Vispgrädde

- Skala äpplen och dela i mindre bitar, koka upp vatten, socker och vanilj, lägg i äpplena, koka i ca 10 minuter tills äpplena är mjuka, rör till detta till ett mos
- Blanda rasp och socker, smält smöret i en stekpanna, stek rasp/socker tills det blir brunt, passa på så det inte bränner
- Mosa makronerna och dränk in de rejält i sherry
- Vispa grädden
- Varva nu äppelmos, rasp, makroner i en stor skål eller i portionsformar, det ska vara flera lager
- Toppa det hela med den vispade grädden
- Servera direkt





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar