söndag 3 mars 2013

Profiteroles!

Profiterole, Cream puff, Choux à la crème, Petit choux, Petit chou, Éclair...många namn på i princip samma bakelse, det är egentligen formen och ursprunget som ger de olika namnen.

När jag gick i skolan kallade vi de helt enkelt för P7!

Det här receptet kommer från min idol (just nu) Gordon Ramsey.

Ingredienser till 24 små

1,25 dl Mjölk
2 dl Vatten
100 g Smör
1 tsk Vaniljsocker
1 nypa Salt
150 g Mjöl
4 ägg

- Mjölk, vatten, smör, vaniljsocker och salt kokas upp i en tjockbottnad kastrull
- Tillsätt mjölet till blandningen i kastrullen, rör nu ihop allt till en 'gröt', ha kvar blandningen på spisen, 'rosta' blandningen undertiden som du rör frenetiskt. 'Gröten' ska bli blank och smidig, den ska släppa helt från kastrullens kanter.
- När smeten är färdigrostad ska de fyra äggen blandas i ett i sänder. Jag är lite lat, häller den varma blandningen i en skål och vispar i ett ägg i sänder med 'vingen'. Viktigt att varje ägg verkligen blandas in i smeten innan nästa ägg tillsättes.
- Smeten klickas eller spritsas ut i lämplig form på plåtpapper.
- Baka i 200 grader i 20 - 30 minuter beroende på storlek. De ska kännas lätta när du tar i dem.
- Låt svalna och fyll med vaniljkräm, grädde, chokladmousse, frukt, bär eller annat som är supergott. Mina är fyllda med underbar hemmagjord vaniljkräm.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar