söndag 24 mars 2013

Vaniljsås

Varför köper man färdig vaniljsås eller pulver som blandas med mjölk?

En anledning kan ju vara att man gärna vill ha i sig E1442, E412, E407, E471, gelatin, vaniljarom och färgämnen (blev det jobbigt nu?)

Nä...gör egen så vet du vad du stoppar i dig!

1 Vaniljstång
3 dl Vispgrädde
1 dl Vatten
3 Äggulor
2 msk Florsocker

- Öppna vaniljstången, skrapa ur fröna
- Lägg fröna och stången i en kastrull tillsammans med 1 dl vispgrädde och vattnet
- Koka upp, låt stå 30 minuter
- Ta upp stången, skrapa ur resterande frön
- Vispa upp äggulor och florsocker
- Koka upp gräddvattnet
- Ta av kastrullen från värmen, sänk värmen
- Häll i gulorna under kraftig vispning
- Vispa såsen tills den tjocknar över svag värme
- Kyl såsen
- Vispa upp resterande grädde
- Blanda såsen med grädden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar