söndag 24 februari 2013

LCHF-frasvåfflor

Idag på våffeldagen (enligt den Ekbladska almanackan från 1968) är det dags för lite våffelexperiment. Men det är inte så mycket till experiment eftersom jag helt enkelt stjäl receptet från Malins sida: malinribbing.devote.se/

Ingredienser till 3 våfflor

2 Ägg
1 dl Vatten
30 g Kokosolja
1/2 tsk Salt
2 tsk Fiberhusk
1 tsk Bakpulver
1 dl Mandelmjöl
Vanilj

- Smält kokosoljan
- Blanda ägg, vatten och kokosoljan
- Tillsätt de torra ingredienserna och blanda till en smet
- Grädda

Passar med vispgrädde och bär, keso, grädde/crème fraîche. Utesluter du vaniljen funkar de som lunch med lite crème fraîche och kaviar, räksallad på lite yoghurt, majonäs och ägg, eller skinka, avokadoröra och tomat. Variationerna är många.

Men jag vill ha mina med vispgrädde och hallon!



lördag 23 februari 2013

Budapest LCHF-style

Det är ju inte bara chokladbollar som är ett 'issue' för mig, jag har nog ett bakverk som jag inte kan leva utan och det är den helt underbara, fantastiska och utsökta Budapesten. Härligt seg nötmaräng fylld med lätt vispgrädde och frukt.

Detta har legat och småtrilskats i min bagarhjärna ett tag, och idag tog jag tag i det. Jag började att krångla till det rejält med att till den vispade äggvitan tillsätta kokosmjöl, mandelmjöl, fiberhusk och hasselnötsmjöl (jag hade läst detta på nätet någonstans). Ner med smeten i spritspåsen, sedan kändes det som att spritsa cement, snabbt smakprov på smeten och jag kände smaken av kokos. Sorry, Budapest ska INTE smaka kokos.

Nytt försök, bort med kokosmjölet, men exakt samma fenomen uppstod, spritsa cement, inte min grej. Vad gör man då...jo, man går 'Back to Basic' hur gör man Budapest? Äggvita, socker, hasselnötter och maizena. Socker byter jag ut med Stevia och maizena byter jag ut mot fiberhusk, sagt och gjort. Tredje försöket blir perfekt! LYCKA!

Ingredienser till en stubbe, 6 - 8 bitar

6 st Äggvitor
2 msk Sötningsmedel
1 tsk Fiberhusk
100 g grovt malda Hasselnötter

2 dl grädde
Hallon
Mörk Choklad

- Vispa vitorna stenhårt, du ska kunna vända bunken upp och ner och skaka bunken utan att vitorna trillar ur
- Blanda de torra ingredienserna väl, viktigt att fiberhusket fördelas väl annars blir det klumpar i smeten
- Vänd ner de torra ingredienserna snabbt i vitorna, vispa inte, rör så lite som möjligt
- Ner med allt i en spritspåse, jo du måste spritsa ut smeten, tro mig!
- Spritsa snyggt på bakplåtspapper, spritsa inte hela plåtens längd, lämna ungefär 5 - 7 cm på varje sida, spritsa drygt 15 rader (se bilden)
- Baka i 175 grader i 18 minuter, öppna sedan ungsluckan 10 sekunder baka ytterligare 2 minuter
- Låt svalan några minuter, vänd sedan botten och låt svalna helt
- Dra av pappret, vispa grädden, bred ut grädden, strö över hallon
- Rulla ihop Budapesten, ringla smält choklad över
- Skär i bitar

Svårare var det inte!

Knäckig Äppelkaka

Nu är ju inte allt jag bakar LCHF, långt ifrån. Att baka LCHF är verkligen en utmaning, men ibland måste jag falla tillbaka till busenkelt recept som blir helt perfekt och underbara.

Gårdagens middag var ändå helt OK, räksoppa, konfiterad anka och som avslutning denna knäckiga äppelkaka. Jag vågar knappt räkna på kolhydraterna här, äpple, socker, mjöl...men ibland bara måste man!

Ingredienser till 6 - 8 pers

200 g Smör
200 g Socker
225 g Mjöl
2 tsk Kanel + lite Socker
1 Handfull Mandlar
6 - 8 Äpplen

- Blanda smör, socker, mjöl till en mördeg (tillsätt absolut inget vatten)
- Skala äpplen och tärna dem
- Hacka mandeln grovt
- Fodra botten av formarna med lite av mördegen, det ska vara en tunn botten. Jag använder mig av 'Le Creuset' minigrytor, självklart går det att använda en stor form eller andra små formar
- Varva äpplen, kanel, socker och mandelhack
- Täck äpplena med ett mördegslock, oxå detta tunt
- Strö över mandelhack, tryck fast dem lätt
- Baka i 200 grader i ca 25 minuter
- Servera med underbar hemmagjord vaniljsås, eller hemmagjord vaniljglass

Njut!

fredag 22 februari 2013

LCHF-Valnötsbröd

När jag nu har bakat LCHF-bröd i några veckor upplever jag att äggsmaken går igen i de flesta bröd (inte så konstigt då basen är ägg). Jag tänker mig att man behöver dölja äggsmaken med något, valnötter har ganska kraftig smak och döljer äggen en del. Funderar vad mer man skulle kunna smaksätta bröden med!

Ingredienser till 12 st små eller 1 bröd

8 st Ägg
50 g Smör
50 g Kokosolja
200 g Färskost
1 dl Kokosmjöl
2 dl Mandelmjöl
100 g Valnötter, malda
50 g Valnötter, hackade
2 msk Fiberhusk
2 tsk Bakpulver
1 tsk Salt

- Vispa äggen pösigt
- Smält smör och kokosoljan
- Blanda i färskost och smöret i äggen
- Blanda de torra ingredienserna
- Rör ihop ägg/smör/ost och de torra ingredienserna till en smet
- Låt svälla 5 minuter

Jag delade degen i 12 bitar och bakade dem i muffinsformar i 200 grader i 20 minuter.

Jag skulle även garnerat bröden med en valnöt eller lite hackade valnötter, pensla med vatten innan du lägger på valnötterna så att de fäster.

Denna degen känns fast och formbar, jag tror att de inte behöver bakas i formar utan går bra direkt på plåten. Degen kan även formas till en limpa som bakas i form eller direkt på plåt, men baka då i lägre temperatur 175 grader i 35 - 40 minuter.

torsdag 21 februari 2013

Chokladbollar LCHF

Ni som känner mig lite vet säkert att en av mina stora "passioner" är chokladbollar (ja, det finns andra bland mina vänner som har ännu större "passion" för chokladbollar, inga namn). Nyårsafton åt jag min sista chokladboll, trodde jag. Men nu har jag funderat lite och kommit fram till ett recept på LCHF-chokladbollar.

Jag tillsätter lite mörk rom för att få till till extra smak, om man ser till kolhydratinnehållet ger 1,5 msk rom 6,75 g kolhydrater. Ser man till helheten ger 20 st chokladbollar med rom ca 46 g kolhydrater, det blir 2,3 g kolhydrater per chokladboll där romen står för 0,34 g.

Ingredienser till 20 st
100 g Smör
50 g Hasselnötter (grovt hackade)
50 g Mandlar (grovt hackade)
50 g Mandelmjöl
100 g Kokos
1/2 tsk Vaniljpulver
50 g 70 % - 85 % Choklad
1,5 msk Starkt kaffe
1,5 msk Mörk Rom (om du vill)(6,75 g kolhydrater)

- Blanda smör, hasselnötter, mandel, mandelmjöl, kokos och vaniljpulver i en bunke
- Smält chokladen
- Blanda ner chokladen, kaffet och rom till en jämn smet
- Dela i 20 bitar, rulla i kokos

tisdag 19 februari 2013

LCHF-Hamburgerbröd

Experimenten med LCHF-bröd fortsätter i lilla Ystad. Har funderat på hamburgerbröd ett tag, ibland när man (jag) av misstag går förbi någon av de större snabbmatskedjorna som serverar hamburgare av olika slag blir man (jag) väldigt sugen. Då gäller det att ha karaktär, titta bort och gå vidare. Men varför inte fixa något ännu bättre själv.

Hamburgerbröd 8 st

Ingredienser:

8 ägg
100 g smält smör
2 dl vatten
2 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
4 msk fiberhusk
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
sesamfrön

- vispa äggen, blanda i smält smör och vatten
- blanda de torra ingredienserna (utan sesamfröna)
- rör ihop de torra ingredienserna och ägg/smör/vattnet
- låt svälla 5 min, det blir som en deg
- dela i 8 bitar, forma till hamburgerbröd, jag använder vatten på händerna för att få till den rätta formen
- pensla med rikligt med vatten, strö över sesamfrön
- baka i 200 grader i 20 min

måndag 18 februari 2013

Budapest!

Nu blev jag väldigt sugen på Budapestbakelse...går det att göra den LCHF?

LCHF-bullar perfekta till frukost!

Har börjat experimentera en del med LCHF-bröd. Det här är en helt nytt och outforskat område för mig och jag tror jag har massor att lära.

Här kommer ändå ett bra försök på bröd till frukost.

Ingredienser till ca 12 "bullar"

10 st ägg
100 g smält smör
1 dl kokosmjöl
1/2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 tak bakpulver
1 tsk salt

- Vispa upp äggen
- Blanda i det smälta smöret
- Blanda de torra ingredienserna och rör ner i ägg/smör-blandningen
- Låt svälla 5 minuter, blanda igen
- Fördela "smeten" i 12 muffinsformar (jag använde teflonformarna)
- Baka 20 minuter i 225 grader

Jag gjorde 6 med ostsmak och blandade Västerbottenost i hälften av "smeten" och gjorde 6 naturella. Det här är ett grundrecept, nu är det upp till din fantasi, vad mer kan man blanda i?


Början...

Har förstått att flera gärna vill ha tips, recept och idéer på sådant jag bakar. Tänkte att en lite blogg med detta kunde vara en utmärkt idé.

Så här har ni den..