lördag 20 april 2013

Frö&NötKnäckebröd LCHF

På jobbet blev vi bjudna på brietårta fylld med chèvrekräm, frukt, nötter och kryddor (receptet på den kommer från ICA). Har funderat lite på ett LCHF-knäckebröd som skulle kunna funka till detta. Efter lite experiment i köket kom jag fram till dessa frö & nötknäckebröd. De är inte svåra att göra.

Till två plåtar

2 dl Mandelmjöl
1 dl Solrosfrön
1 dl Sesamfrön
1/2 dl Linfrön
1/2 dl Psylliumfrön
1 dl Blandade hackade nötter
1 tsk Salt
1 dl Olja
3 dl Vatten

Flingsalt

- Blanda ihop alla torra ingredienser
- Koka upp vatten och olja
- Blanda ihop till en smet, låt svälla 10 minuter
- Platta ut degen på två bakplåtspapper, gör de jämna och tunna
- Baka i 150 grader i 30 minuter
- Låt kallna, bryt i lagom stora bitar
- Torka bitarna på galler i ugnen på låg temp, eller eftervärmen i ugnen

söndag 14 april 2013

Rainbow Cupcakes

Jag har sneglat på det här receptet ganska så länge. När jag såg bilderna på Bakerellas blogg blev jag direkt förälskad i dessa helt underbara cupcakes. Klicka på Bakerella och kolla in hennes fantastiska blogg.





Sökandet efter pennor och det rätta strösslet började. Till slut hittade jag vad jag sökte i en butik i NYC, N.Y. Cake and Bake. Där hittar man allt som kan behövas (och lite man inte behöver men som man måste äga ändå). Kolla in deras sida också.

De här Rainbow Cupcakes är helt underbara, det är en del förberedelser, men själva cupcaken är superlätta att göra. Och smaken då...ja, de är amerikanska och de är söta, jag är inte riktigt nöjd med sötman, funderar lite på hur den ska balanseras på ett bättre sätt


Här kommer mina svenska variant av Bakerellas Rainbow Cupcakes, vill du kolla in hennes orginalrecept med utförliga bilder (som är ett bra komplement till mitt recept) så klicka på hennes cupcake här intill.

Till 12 stora eller 20 små

Cupcakes

180 g Mjöl
150 g Socker
8 g Bakpulver (1/2 msk)

8 g Vaniljsocker (1 msk)
75 g Smör, rumsvarmt

2 Äggvitor
1 dl Mjölk
1/2 dl Strössel

Frosting

100 g Smör
100 g Shortening
1 msk Vaniljsocker
500 g Florsocker
6 msk Mjölk

Regnbågar

Mördeg
Sugerpaste, sockermassa
Färgpennor

Börja med regnbågarna
- Kavla ut mördeg och gör bågar med hjälp av 'kakmått', jag använder mig av ett snapsglas och toppen av en sprits. Man får prova sig fram till rätt storlekar.
- Baka på låg temperatur, max 150 grader, de får inte bli bruna.
- Kavla ut sugerpasten tunt, ta ut samma mått som mördegsbågarna.
- Pensla mördegsbågarna med äggvita, placera sugerpasten ovanpå, låt torka
- Måla regnbågar när sockret torkat, tänk på ordningen på färgerna, ROGGBiV

Gör nu cupcakes
- Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
- Blanda i det rumsvarma smöret.
- När smöret är finfördelat i mjölet, tillsätt äggvita och mjölken, rör snabbt ihop till en smet.
- Tillsätt strösslet, rör så lite som möjligt.
- Fördela smeten i 12 stora formar eller 20 små, smeten ska fyllas 3/4 i formarna.
- Baka i 175 grader, de stora ca 18 min, de små i 14 min (tiden kan variera, känn lätt ytan för att kontrollera om de är färdiga, det är lite fingertoppskänsla här).

När cupcakesen är kalla gör du frostingen
- Vispa rumsvarmt smör och shortening i en bunke.
- När det är vitt och luftigt, tillsätt vaniljsocker och lite av florsockret
- Vispa igen och tillsätt lite av florsockret efter hand.
- Skrapa ner kanterna.
- Tillsätt mjölken, vispa.

- Spritsa nu frosting som fluffig moln, jämna till kanten med en kniv.
- Damma rikligt med florsocker över molnen.
- Placera regnbågarna.
- Ta nu ett stor tugga av dina Rainbow Cupcakes och du får en känsla av hur regnbågen smakar.

(jag är inte helt nöjd med själva frostingen, den är söt, funderar på hur man kan balansera det söta, finns det någon smak som ska tillsättas för att få en bra balans? Lime, citron, rom, .....?)














torsdag 11 april 2013

Scrambled Pancakes

Ingredienser till 2 personer

Älskar man pannkakor (som jag) och försöker käka LCHF (som jag) måste man prova Jills recept på Scrambled Pancakes. När jag äter dessa pannkakor minns jag tillbaka till min mormor och hennes 'tjockpannkakor' som jag alltid fick när jag var mindre.

Kolla in Jills helt underbara blogg med recept, jag hittar alltid något trevligt där, klicka på Jill!

Ingredienser till två personer

7 Ägg
1 dl Grädde
1 dl Mjölk
1 dl Mandelmjöl
2 tsk Bakpulver
2 tsk Fiberhusk
1/2 tsk Salt

- Vispa ihop ingredienserna till en smet
- Stek all smet på en gång i rikligt med smör
- 'Scramble' pannkakan några gånger
- Servera med kanel (ev sötningsmedel)


söndag 7 april 2013

Bakhelg!

Denna helgen har jag frossat i bakning och jag är riktigt nöjd!

Helgens resultat:

- Mariabollar med jordnötter (ska fyllas med snickersfluff)
- Mariabollar (ska fyllas med dumlefluff)
- Éclair
- Tarteletter
- LCHF-scones
- Kardemummamacarons med mjölkchokladtryffel
- Miniregnbågar (dekoration till cupcakes)

Klicka på bilderna så kanske du kommer till recepten!


Kardemummamacarons!

Jag har två favoritsmaker...det är lime och kardemumma!

Jag har tidigare gjort macarons med lime och vit choklad...så här kommer macarons med kardemumma och mjölkchokladtryffel, de är himmelska!

Receptet kommer från Mia Örns bok, hennes recept på macarons är perfekt och det går inte att misslyckas. Klicka på Mias bok och kolla in hennes underbara blogg!

Till 25 st

170 g Florsocker
110 g Mandelmjöl
90 g Äggvita
2 msk Socker
1 tsk Kardemumma

150 g Mjölkchoklad
3/4 dl Grädde
1 tsk Honung
1/2 tsk Kanel
1 msk Smör

- Sikta ihop florsocker och mandelmjöl
- Vispa äggvitan fast, tillsätt sockret och vispa till maräng
- Blanda i florsocker, mandelmjöl, kardemumma, blanda till en jämn smet
- Spritsa på plåt, det ska vara max som en femma, jag brukar göra de mindre
- Låt de torka i en timme
- Baka i 125 grader i 20 minuter

- Koka upp grädde, honung och kanel
- Blanda i chokladen
- Rör till en jämn och blank smet
- Rör i smöret
- Låt stelna

- Lägg ihop macarons två och två med tryffel i mellan

måndag 1 april 2013

LCHF-scones

Ibland när jag experimenterar blir det inte alltid som jag tänkt. Hade tidigare sett ett recept på scones LCHF-style, receptet innehöll Pofiber, nu är inte Pofiber någon favorit precis, jag vet inte varför jag har lite svårt för det. Tror egentligen att det beror på att det är processad potatis, det har liksom tappat sin naturlighet...svårt att förklara, det är liksom en känsla.

I alla fall blev det inte speciellt goda scones, de gick att äta, men inte mycket mer.

Men skam den som ger sig, idag tänkte jag om. Basen måste vara mandelmjöl, smör, ägg, bakpulver. Sedan behövs vätska och för att binda ihop det hela behövs fiberhusk..och nu blev det riktigt bra!

Ingredienser till två scones

3 dl Mandelmjöl
2 msk Fiberhusk
1 tsk Salt
1,5 tsk Bakpulver
1 tsk Kardemumma
50 g Smör
3 Ägg
1 dl Vispgrädde

- Blanda de torra ingredienserna
- Smula ner smöret i ingredienserna, det ska bli en smulig massa
- Vispa ihop ägg och grädde
- Blanda ihop allt till en smet
- Låt svälla i 5 minuter
- Klicka ut på plåt och forma till två scones
- Baka i 200 grader i 15 minuter

Ät varma med smör och ost.