söndag 14 juli 2013

Snickerskaka

Att baka med lite kolhydrater är inte helt lätt, man behöver verkligen tänka i nya banor och använda nya produkter. Jag har alltid haft svårt för smaken av 'konstgjort' socker, jag tycker det alltid får en bismak som är lite obehaglig.

Men så hittade jag SukrinMelis som är som ett florsocker utan någon direkt bismak och provade detta med ett ganska så lyckat resultat. Det blev en chokladkaka med smak av Snickers.


Till en form behöver du:

4 Ägg
1 dl SukrinMelis
200 g Smör
1 tsk Vaniljpulver
1 dl Kokosmjöl
200 g Choklad (antingen osötade choklad, steviasötad choklad eller 90 % choklad)
1 dl Saltade Jordnötter

- vispa ägg och socker vitt och pösigt
- smält Choklad och smör över vattenbad
- blanda samman allt utan jordnötterna
- häll smeten i en smörad form med bakplåtspapper i botten
- fördela nötterna ovanpå
- baka i 200 grader i drygt 15 minuter
- kyl kakan innan du tar ur den ur formen (jag la den formen med kakan i frysen en timme)
- servera med vispad grädde


lördag 13 juli 2013

Syltgrottorna


Under sommaren i år har jag fått sommarjobb hos töserna på Kafé Helsa På, ett riktigt mysigt kafé mitt i Ystad. Kaféet ligger inne på gården till Per Helsas gård. Här kan man köpa underbara kakor, smörgåsar och sallader. I förra veckan bakade jag syltgrottor och de försvann som smör i solsken. här kommer receptet.

Syltgrottor med kardemumma

Till 12 grottor behöver du:

250 g rumsvarmt Smör
1 1/2 dl Socker
4 1/2 dl Mjöl
1 1/2 tsk Bakpulver
1 dl Maizena
2 tsk Kardemumma

En riktigt god sylt eller kompott, jag kokade en kompott på rabarber och jordgubbar.

- vispa smör och socker vitt
- blanda snabbt i de torra ingredienserna till en 'deg' (arbeta inte för länge då de blir kompakta)
- dela degen i 12 bitar (det går självklart att göra fler och mindre)
- lägg i formar
- trygg ett rejält hål med tummen, fyll med något gott
- baka i 150 grader i ca 20 minuter
- man kan garnera med choklad eller glasyr


Men orkar du inte baka dem själv...kom in på en kopp fika på Kafé Helsa På i Ystad.