fredag 18 oktober 2013

Elvispen

Beställde en ny elvisp (jo den gamla hade nästan helt gått sönder) från Bagaren & Kocken i Göteborg.

Jag känner ett visst lyckorus när jag nu sitter och tittar på den och drömmer mig bort!

Visst är den snygg...

onsdag 16 oktober 2013

Bakat Päron

När hösten är här ska man frossa i svenska äpplen och päron.

Här är en helt underbar efterrätt (eller bara något helt underbart gott när som helst på dygnet).

Jag har inget bra namn ännu, kan behöva lite hjälp på traven.

Jag tänkte först Bakat Päron med Salt Bourbonkola under Krispigt Havretäcke...men Krispigt Päron med Salt Bourbonkola är kanske ett namn som ligger bättre i munnen.

Till det Krispiga Havretäcket behövs:

1½ dl Mjöl
1½ dl Havre
4 msk Socker
100 g smör

Till kolasåsen behövs:

2.25 dl Socker
4 msk Vatten
1 dl Grädde
1 msk Smör
3 msk Bourbon (eller Whiskey)
½ tsk Flingsalt

Du behöver självklart 4 päron (eller äpplen går nog oxå bra)

Gör så här:

Börja med att blanda allt till havretäcket, det ska bli en smuldeg. Lägg i kylen tills du ska använd den.

Till kolan kokar du upp socker och vatten (jag brukar ta lite glukos oxå), koka ca 12 minuter på medelvärme, sockret ska få rejält med färg, men det får självklart inte bränna (meddelande till en väldigt god vän till mig...ja det är så här kolasåsen får sin kolasmak).

Ta bort kastrullen (som självklart är tjockbottnad) från plattan, häll i grädden, ja, nu kokar det rejält, det ska det göra. Blanda sedan ner smöret, whiskeyn och saltet. Ställ åt sidan och låt svalna lite.

Nu tar du päronen (äpplena), skala och dela dem, skär bort kärnhuset och kvisten. Jag tog sedan ett kul kuljärn och gröpte ur päronen lite mer, man kan gröpa ur med en kul tesked eller kniv.

Lägg päronen i en ugnsform, fyll päronhålet med kolasåsen, strö över havrekrispet. Sätt in i ugnen, 200 grader i minst 30 minuter, päronen ska bli mjuka.

Servera med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass. Har du kolasås kvar ringla såsen över glassen eller grädden.

NJUT!

fredag 4 oktober 2013

Kanelbullar med surdeg

Kanelbullens dag, 4 oktober!

Ja, kanelbullar har ju alla ätit i många olika varianter. Här kommer mina kanelebullar2013.

Surdeg - morötter - mandel... kan det bli nyttigare på kanelbullens dag?

Till degen behövs:

3½ dl Mjölk
1 msk Kardemumma
500 g Surdeg
750 g Vetemjöl
1 dl socker
1 Ägg
1½ tsk Flingsalt
150 g Smör

Till fyllning behövs:

4 Morötter
500 g Mandelmassa
250 g Smör
Kanel

Så här gjorde jag:

Värm mjölken till fingervarmt, blanda i alla ingredienserna (smöret ska inte smältas). Blanda till en smidig deg, var försiktig med mjölet, det kan behövas mindre mjöl (börja med 600 g). Degen ska vara relativ lös. Jag kör degen i degblandare på medelfart i ca 10 minuter, degen ska vara seg.

Sedan låter jag degen jäs minst 1 timme.

Till fyllningen river jag mandelmassan grovt och blandar den man det rumsvarma smöret. Rör fyllningen så den blir smidig, vispa den inte, luft är ingen höjdare i fyllningen.

När degen jäst, dela den, kavla ut till en rektangel, smeta på rejält med fyllning, riv morötter över och pudra med rejält med kanel. Rulla ihop och dela degen i rejäla bitar. Lägg i formar, det behöver vara rejäla formar som håller ihop, jag använder mig av muffinsformarna med papper i. De vanliga bullformarna håller inte för den långa jäsningen, de kommer att flyta ut.

Nu kommer den svåraste delen, jäsningen. Nu går det inte att säga hur länge bullarna ska jäsa, det beror på vilken kraft din surdeg har, ibland exploderar det och andra gånger tar jäsningen en evighet. Dessa jäste jag i sex timmar.

När du tycker att bullarna har jäst färdigt penslar du bullarna med ägg och strör över pärlsocker.

Baka i varm ugn, 250 grader i 10 - 15 minuter.