torsdag 24 april 2014

Mandeltårta LCHF-style

Mandelbottnar
5 st äggvitor
1 d sukrinmelis
150 g mandelmjöl

Smörkräm
5 st äggulor
1 dl grädde
1 dl sukrinmellis
175 g smör

Garnering
50 g mandelspån 

Botnarna
- vispa vitorna fasta, vispa i sötningsmedlet, vispa till en fast maräng

- vänd ner mandelmjölet försiktigt
- fördela smeten jämnt i två rundlar ca 24 cm i diameter på bakplåtspapper
- grädda i 175 grader i

15 min
- vänd upp bottnarna, dra direkt av pappret
- låt svalna

Smörkräm
- rör ihop äggulor, grädde och sötniingsmedel i en kastrull
- värm upp och låt sjuda under kraftig omrörning tills smeten tjocknar (var försiktig så det inte bränner)
- ta kastrullen från spisen och rör ner smöret lite i taget
- rör tills allt smör är inarbetat
- låt kallna i kyl

- rosta mandelspånen gyllenbruna

- lägg en mandelbotten på ett tårtfat
- bred på hälften av smörkrämen
- lägg på den andra bottnen och bred på resten av smörkrämen
- garnera med mandelspånen

- njut!

lördag 12 april 2014

Chokladmousse

Det här receptet på chokladmousse snubblade jag plötsligt över, eller snarare så fick jag det av min bagarson. Det var så enkelt och blev helt himmelskt gott!

Till ungefär 10 små portioner

400 g riktigt bra mjölkchoklad 40 % (det funkar inte chokladen med med ett M i sin logga)
80 g smör
80 g (4 st) äggula
120 g (4st) äggvita
50 g strösocker

- börja med att smälta choklad och smör i vattenbad
- vispa vitorna lätt med elvisp i en bunke, när det börjar bildas ett fast skum, vispa kraftigare
- när du har ett riktigt fast skum, blanda i sockret och vispa till en hård 'maräng'
- vänd i äggulorna mycket försiktigt, använd slickepott
- vänd sedan ner choklad-smöret lika försiktigt
- lägg upp i portionsformar eller i en stor, kyl
- njut...